Restaurante El Siglo. Una epopeya en la lluita antifranquista (1970 - 1977). Apunt biogràfic sobre el que fou la lluita de la Transició democràtica : el cuiner Rafel Clapers i Carrera / Jaume Campàs i Fornols
Campàs i Fornols, JaumeEn:
141399 El Carlisme ahir i avui : I Simposi d'Història del Carlisme, Avià-Berga, 11 de maig de 2013. Avià : Centre d'Estudis d'Avià, 2013. p. 179-190
Aquesta ponència basa la seva aportació en uns apunts històrics, entre els anys 1970 i 1977 aproximadament, sobre testimonis d'algunes persones que a les acaballes de la dictadura franquista se significaren en la lluita clandestina, a favor de les llibertats democràtiques i de Catalunya. És un relat descriptiu de les situacions que es visqueren: tant del seu estat d'ànim com de les pors psicològiques que se'n desprengueren, per ser una de les èpoques més brutals del règim. Tot plegat es desenvoluparia en un escenari singular, al voltant del restaurant anomenat "El Siglo", conegut també com a Can Carlí. Tingué un protagonista, el seu propietari, el cuiner Rafel Clapers i Carrera, membre ja aleshores del Partit Carlí de Catalunya a la clandestinitat. Aquest activista de renom, entre olles i cassoles, deixava que s'hi coguessin les idees i les accions per a la recerca de la democràcia.